Recept på Veganska Jaffa Cakes
Här är ett enkelt recept för att göra läckra veganska Jaffa Cakes hemma. Dessa mjuka kakor med ett syrligt apelsingelé-lager och en täckning av rik mörk choklad är lika goda som de traditionella.
Ingredienser
För botten:
- 100 g (¾ kopp) vetemjöl
- 50 g (¼ kopp) strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 100 ml (½ kopp) växtbaserad mjölk (t.ex. mandel-, soja- eller havremjölk)
- 1 tsk vaniljextrakt
För apelsingelén:
- 200 ml (¾ kopp) apelsinjuice (färskpressad eller från butik)
- 2 msk strösocker (valfritt, beroende på sötman i juicen)
- 1 tsk agar-agar-pulver
För chokladtoppingen:
- 100 g (3.5 oz) vegansk mörk choklad
- 1 tsk kokosolja (valfritt, för en glansigare finish)
Instruktioner
Steg 1: Förbered apelsingelén
Steg 2: Gör bottnarna
- Förvärm ugnen till 180°C (350°F) och smörj en muffinsplåt eller använd muffinsformar.
- I en skål, blanda mjölet, sockret och bakpulvret.
- Tillsätt växtbaserad mjölk och vaniljextrakt. Blanda tills du får en jämn smet.
- Häll en liten mängd smet (ca 1 matsked) i varje muffinsform.
- Grädda i ugnen i 8-10 minuter eller tills kakorna är fasta och gyllene. Låt svalna helt.
Steg 3: Montera Jaffa Cakes
- När bottnarna har svalnat, stansa ut små cirklar från apelsingelén med hjälp av en kakform eller ett litet glas. Placera en gelécirkel ovanpå varje kaka.
- Smält den veganska chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Tillsätt kokosolja om du vill ha en glansigare finish.
- Häll eller bred den smälta chokladen över varje kaka, så att gelén täcks helt.
Steg 4: Låt dem stelna
- Låt chokladen stelna helt innan du serverar. För snabbare resultat kan du ställa kakorna i kylen i cirka 15 minuter.
Tips
- För en extra smak kan du tillsätta lite rivet apelsinskal i smeten.
- Förvara dina Jaffa Cakes i en lufttät behållare i kylen i upp till 3 dagar.
Njut av dina hemlagade veganska Jaffa Cakes! 🌱
- Blanda apelsinjuicen, sockret och agar-agar-pulvret i en liten kastrull.
- Värm blandningen på medelvärme och rör om kontinuerligt tills den börjar koka.
- Låt sjuda i 1-2 minuter och häll sedan blandningen i en grund form eller bricka (se till att lagret inte är tjockare än 5 mm).
- Låt gelén stelna i kylen i cirka 30 minuter.
Ingredients
Vegetable Oil | 1 tbsp |
Onion | 1 |
Garlic Cloves | 2 |
Fresh Ginger Root | 30 g |
Curry Powder | 1 tbsp |
Allspice | 1 pinch |
Thyme Sprigs | 2 |
Scotch Bonnet Chillies | 1 |
Tomatoes | 400 g |
Coconut Milk (canned) | 400 mL |
Bananas | 2 |
King Prawns | 400 g |
Lime | 1/2 |
Available in our store
Jujbe Blad(Sidr)
44,90 krSaffranglass med Bröd
44,90 krStekt Grönsaker (Koko)
34,90 krGranatäppelsås
49,90 krDestillerat cikoriavatten
26,90 krKashk Sahand
53,90 krPersisk Ris
229,00 krStep 1
Let’s start by getting all the veggies ready.
Peel and slice the fresh ginger root, thinly chop the onions, and slice the scotch bonnet chillies. Then, cut the fresh tomatoes into chunks and set all the prepared vegetables aside.
Next, heat the vegetable oil in a large skillet and then add the chopped onion and crushed garlic. Sizzle until the garlic is fragrant and then, add the sliced ginger, curry powder, allspice, and torn thyme sprigs.
Cook the spices for a few minutes to release all their flavour.
Step 2
Let’s start by getting all the veggies ready.
Peel and slice the fresh ginger root, thinly chop the onions, and slice the scotch bonnet chillies. Then, cut the fresh tomatoes into chunks and set all the prepared vegetables aside.
Next, heat the vegetable oil in a large skillet and then add the chopped onion and crushed garlic. Sizzle until the garlic is fragrant and then, add the sliced ginger, curry powder, allspice, and torn thyme sprigs.
Cook the spices for a few minutes to release all their flavour.
Step 3
Now, it’s time to add the delicious bananas.
Peel and slice the bananas into chips and add them to the coconut curry. Then, cook for 5 minutes or just enough for the fruit to release its flavour.
Avoid overcooking them, or they will turn too mushy.
Step 4
Now, tip in the king prawns and squeeze in the lime.
Cook the banana curry for a further 5 minutes.
When the shrimps turn pink and slightly curved, they’re ready. Avoid overcooking them, or they will shrink too much and get chewy.
To finish, serve this delicious prawn banana curry with steamed rice and garnish with black pepper and thyme.